10.1 C
Brugge
dinsdag, november 30, 2021

Brugse rechter bevestigt dat banken ook aansprakelijk zijn voor hun medewerkers

De rechtbank van eerste aanleg van Brugge boog zich deze week over een al jaren aanslepende fraudezaak met een voormalige kantoordirecteur van BNP Paribas Fortis als spilfiguur. Samen met een aantal kompanen kon de man in kwestie meerdere vermogende klanten ervan overtuigen om hun geld in bepaalde constructies te beleggen die hen torenhoge rendementen zouden opleveren. Maar volgens de aanklacht staken ze het gros van dat geld – zo’n 3 miljoen euro – in hun eigen zakken.

De voormalige kantoordirecteur werd al in 2013 aangehouden, weet De Tijd. Maar nu pas, acht jaar later, werd de zaak gepleit. De rechter achtte de feiten als bewezen. Maar hij besliste verrassend om de kantoorhouder en de andere beklaagden geen straf op te leggen omdat de redelijke termijn in het dossier werd overschreden. De rechtbank bepaalde wel dat de beklaagden de gedupeerde klanten 3 miljoen euro plus rente en schadevergoedingen moeten terugbetalen. Opvallend daarbij is dat ook BNP Paribas Fortis mee moet betalen, omdat de bank mee verantwoordelijk wordt gezien voor de misstappen van haar voormalige zelfstandige agent. De bank had eerder al een schikking van 1,25 miljoen getroffen met een van gedupeerden, maar moet nu dus ook de anderen mee vergoeden

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen