10.1 C
Brugge
dinsdag, november 30, 2021

‘Para Ti’ mikt op vierde winkel

Ooit was ‘lokaal’ het synoniem voor ‘geitenwollensok’. Die tijd ligt gelukkig al lang achter ons. In Para Ti shop je met je smartphone en gebeurt de afrekening automatisch. Sterker nog, hier vind je enkel lokale producten. Van wijn uit de Westhoek tot paté van de beenhouwer om de hoek. Hét bewijs dat high tech en authenticiteit perfect matchen. De Brugse broers Tom (28) en Corneel (30) Martens laten je elk moment van de dag – of nacht – lokaal shoppen bij Para Ti, dankzij een app en QR-codes. “Het is zo makkelijk dat je snel de voordelen ziet”, zeggen Tom en Corneel, die al mikken op een vierde shop.

‘Para Ti’ ontwikkelde een uniek en intelligent winkelconcept met als doel de lokale producten toegankelijker te maken. eerder openden de broers Corneel en Tom Martens hun tweede winkel te Brugge. Ondanks enige vertragingen door de coronacrisis houdt dit de opening van de winkel niet tegen.

De technologie achter Para Ti is ontwikkeld met het oog op het Vlaamse dorp. Het is gebruiksvriendelijk en kan toegepast worden in gemeenten waar de plaatselijke kruidenier verdwenen is.  Om te kunnen winkelen bij Para Ti, dien je enkel een eenvoudige app op je smartphone te installeren. Wanneer je iets uit een winkelrek neemt, wordt dat product automatisch geregistreerd door de sensoren in de winkel. Als je klaar bent met winkelen, gebeurt de afrekening automatisch via je smartphone. Door de samenwerking met lokale producenten creëert Para Ti een verankering en een netwerk die goed is voor zowel het dorp als voor Para Ti. Para Ti is Spaans voor ‘Voor jou’, voor de lokale producent en voor de klant!

“Het idee van Para Ti is al een tijdje terug ontstaan in 2015” vertelt Corneel, “We zaten met enkele vrienden op het strand tijdens mijn Erasmus in Valencia en wilden graag volleyballen. Normaal had één vriend altijd een volleybal mee maar deze keer was hij er niet bij. Ik vond dat jammer en begon na te denken hoe een volleybal of bijvoorbeeld een boormachine op een geautomatiseerde manier kon verhuurd of aangeboden worden. Het idee heb ik toen toegepast op voeding. Thuis kweekte ik bessen voor lokale winkeliers en hebben we een 2000 biologische leghennen. De stap naar lokale voeding was logisch voor mij.“

“We hebben de ambitie om Para Ti verder te laten groeien,” vertelt Tom. “Het concept leent zich uitermate goed voor het uitbouwen van een netwerk. De technologie blijven we ook verder ontwikkelen, de gebruiksvriendelijkheid voor de klant staat centraal.”

27 maart openden de broers hun winkel in Brugge. De winkel ging door de coronacrisis open met een iets beperkter aanbod dan oorspronkelijk gepland. Het winkelconcept is 24/24 7/7 open en onbemand. Op die manier kunnen klanten winkelen op de minder drukke momenten van de dag en hoeft er niet perse persoonlijk contact te zijn met een winkelbediende, wat het risico voor overdracht van het coronavirus wat beperkt. Fruit, groenten, brood, beleg, vlees, zuivel … in Brugge zullen er tot 40 lokale producenten leveren.

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen