10.1 C
Brugge
dinsdag, november 30, 2021

Extra bedden en een winteractieplan voor dak- en thuislozen

Vanaf maandag 15 november biedt Welzijnsvereniging ’t Sas van OCMW Brugge opnieuw winteropvang aan voor dak- en thuislozen in Brugge. In de Havenstraat zijn 18 bedden beschikbaar voor een veilige overnachting. En Welzijnsvereniging ’t Sas doet nog meer, via een uitgebreid “Winteractieplan”.

Vanaf 15 november voegt ’t Sas acht bedden toe aan het vaste aanbod. Daardoor is er een gegarandeerde capaciteit van 18 bedden in de winteropvang, tot eind maart volgend jaar.

Bekijk hier de videoreportage:

“We bieden onze doelgroep de vertrouwde formule ‘bed, bad, brood’ aan in een aangename omgeving,” zegt Thibault Jonckheere, waarnemend coördinator ’t Sas. “Zo hoeven ze niet op straat te overnachten en kunnen ze hier ’s morgens met een gevulde maag vertrekken. De medewerkers van de nachtopvang staan ook in voor de opvolging van de bezoekers, zodat ze op termijn een duurzame oplossing vinden voor hun huisvestingsprobleem.”

Net als de vorige winterperiodes wordt niet meer gewerkt met “stopnachten”. Dat betekent dat wie nergens anders terechtkan, zich elke nacht kan aanmelden. Ook mensen zonder papieren zijn welkom in de nachtopvang.

“Net als vorig jaar houden we uiteraard rekening met de coronamaatregelen,” zegt Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken. “We voorzien schuttingen in sommige kamers, of mensen worden in bubbels bij mekaar te slapen gelegd. Dat gaat dan om mensen die overdag  met elkaar optrekken. De opvang in de Havenstraat houdt zich daarnaast aan de algemene veiligheidsmaatregelen. De lichaamstemperatuur wordt gemeten en bezoekers zijn verplicht hun handen te ontsmetten als ze binnenkomen.”

Naast de 18 voorziene bedden garandeert de nachtopvang van Welzijnsvereniging ’t Sas nog extra capaciteit wanneer dat nodig zou zijn. Die beslissing past binnen het Winteractieplan, in samenwerking met vier hotels in Brugge: Hotel ’t Putje, Hotel Koffieboontje, Hostel Snuffel, en Hostel Charlie Rockets.

“Wanneer we met een acuut tekort aan bedden zouden kampen, kunnen we in de betrokken hotels een kamer reserveren,” zegt Thibault Jonckheere. “Daarmee realiseren we een belangrijke doelstelling uit het lokaal sociaal beleidsplan van Stad Brugge: niemand moet tegen zijn wil op straat slapen. Bovendien passen we in de opvang onze openingsuren aan, waardoor thuislozen zo veel mogelijk tijd binnen kunnen doorbrengen. Dat gebeurt zowel in de Havenstraat als in het Inloophuis aan het Minnewater.”

Onder de noemer “Globale Ontmoeting”, een ander samenwerkingsverband waar ’t Sas bij aansluit, kunnen mensen vanaf 28 november op zondagmiddag terecht in Buurtcentrum Van Volden voor een warme plek om even op adem te komen of hun verhaal te doen.

“Dit Winteractieplan is ambitieus en gestoeld op een breed netwerk,” zegt Pablo Annys. “We werken bewust samen met partners die vertrouwd zijn met kwetsbare mensen in Brugge en hen naar ’t Sas doorverwijzen als dat nodig is. We willen dit aanbod zo breed mogelijk bekendmaken en ook geregeld evalueren. Zo krijgen dak- en thuislozen in de koudste maanden van het jaar maximale hulp- en dienstverlening.”

De winteropvang word gerealiseerd met de gewaardeerde steun van de Provincie West-Vlaanderen en met de helpende handen van extra medewerkers.

Een bed reserveren, kan op het gratis nummer 0800 200 09, telkens van 11 tot 16 uur.

VRIJWILIGERS GEZOCHT!

Wie zin en tijd heeft om als  vrijwilliger een handje toe te steken in de nachtopvang, mag zich altijd aanmelden via nachtopvang@sasbrugge.be.

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen