10.1 C
Brugge
dinsdag, november 30, 2021

IVBO gaat het warmtenet verder uitbreiden voor €20 miljoen

De intercommunale IVBO, die het afval in en rond onze stad ophaalt en verwerkt, gaat haar warmtenet in de stad vernieuwen en uitbreiden.

Energie opwekken zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.  Het is een van de zaken die besproken werd op de klimaattop in Glasgow. Maar in Brugge, bij afvalintercommunale IVBO doen ze dat al 40 jaar, via hun warmtenet. Vandaag hebben ze daar zelfs de kaap van 6,5 miljoen ton verbrand afval bereikt. Met die groene energie kunnen ze onder ander de gevangenis en het AZ Sint-Jan in Brugge verwarmen.

In Vlaanderen is IVBO één van de pioniers in het uitbaten van een warmtenet.

Bij de bouw van de verbrandingsovens kozen de toenmalige bestuursorganen voor een centrale met energierecuperatie. Door die visionaire en innovatieve beslissing wordt er al sinds 1982 warmte via het warmtenet verdeeld. De jaren daarna breidde het net beetje bij beetje uit. In ons model is de producent ook de netbeheerder en de leverancier van de energie en dat is belangrijk voor het succes van het net. Het is een onderdeel van een ecologische oplossing in een lokale circulaire economie. Het helpt de lokale klimaatdoestellingen te realiseren.

Jan Geeraert (foto) : Directeur IVBO: “De belangrijkste klanten zijn het AZ Sint-Jan en de gevangenis van Brugge. Daarenboven zijn we bezig om de Sint-Pieterswijk verder uit te bouwen: Noord en Zuid. Zodat we in de toekomst ook particuliere woningen kunnen verwarmen met ons warmtenet.”

IVBO is de eerste West-Vlaamse intercommunale die zoveel afval verbrand en omzet in fossielvrije energie. En zo verminderen ze hier jaarlijks de CO2-uitstoot met 10.000 ton. Volgend jaar investeert het 20 miljoen euro om het warmtenet in Brugge te vernieuwen en uit te breiden.

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen