10.1 C
Brugge
dinsdag, november 30, 2021

‘Gezelle & Ecologie’ gaan perfect samen

Begin vorig jaar mocht Cultuurschepen Nico Blontrock de gloednieuwe website Gezelle.be voorstellen: een hedendaags belevingsplatform over het leven en werk van Guido Gezelle. Met video- en audiofragmenten, ontzettend veel beeldmateriaal, Whatsapp gesprekken, hedendaagse interpretaties door kunstenaars en illustratoren en nog veel meer, slaagden de medewerkers van het Gezellearchief en de Brugse bibliotheek erin om komaf te maken met het stoffige imago van Gezelle.

Ook nu weer, met het thema Gezelle & Ecologie, werkte de bib met verschillende partners en kunstenaars samen, en richt zich zo tot een heel divers publiek.

“Voor het project Vliegoefeningen, een coproductie van het Gezellearchief en het Poëziecentrum, maakte Lies van Gasse een persoonlijke selectie uit de natuurgedichten en weefde er een graphic poem omheen, zei Schepen Blontrock. Verrassend is hoe ze de teksten niet enkel illustreert, maar ook van een nieuwe context voorziet. Een selectie van haar tekeningen zijn te bewonderen in een kleine tentoonstelling hier in de hoofdbibliotheek, maar ook in bibliotheek De Zorge, Daverlo en in de Xaverianen, tot eind december 2021. Zo dadelijk kan je de publicatie en de tentoonstelling bekijken.

De bundel Vliegoefeningen was ook de aanleiding voor een educatief programma voor het derde leerjaar van het buitengewoon lager onderwijs in Brugge (De Polder, Wonderwijs en De Kaproenen). Begeleid door het natuurcentrum Beisbroek trokken de kinderen op natuurexpeditie in het bos. Daarna volgde een creatieve workshop in de bibliotheek. Ze lazen er Gezelles gedicht De meezen en maakten grote versierde vleugels geïnspireerd door de tekst. De kunstwerkjes van de leerlingen zijn geïntegreerd in de tentoonstelling, en kan je straks dus ook gaan bekijken.

Met het thema Gezelle & Ecologie zijn we er dus opnieuw in geslaagd om Guido Gezelle op een originele manier naar de klas te brengen, en kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met ons literair erfgoed. Het is een troef dat we hier in Brugge de combinatie hebben van openbare bibliotheek én erfgoedbibliotheek en dat beide werkingen elkaar inspireren en versterken. De resultaten van die kruisbestuiving worden ook getoond op social media en op gezelle.be, en dat maakt dat de website het bijzonder goed doet bij heel uiteenlopende doelgroepen. Iets om trots op te zijn”, besluit Schepen Nico Blontrock.

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen