10.1 C
Brugge
dinsdag, november 30, 2021

Bruggeling Dominique Persoone tegen verspilling

Gisteren deelde Dominique Persoone zijn nieuwste creatie uit aan de bezoekers van de Colruyt Laagste Prijzen-winkel van Brugge-Sint-Pieters: Shopcakes. Kleine maar vooral héél goed vullende cakejes die hij speciaal ontwierp om te winkelen zonder honger. Een slim recept met ingrediënten die we vaak weggooien (brood, bananen, noten, chocolade,…). Zo wil Dominique samen met het Departement Landbouw en Visserij en de OVAM mensen bewust maken van de enorme hoeveelheid voedsel die we verspillen en vaak toch kunnen redden.

Voorkomen is beter dan verliezen

63 % van de Vlamingen geeft aan dat ze niet graag voedsel weggooien. En toch gooit elk Vlaams gezin jaarlijks gemiddeld 88 kg voedsel en dranken weg (als restafval, voeder voor dieren, GFT of thuiscompost). Voor heel Vlaanderen betekent dat jaarlijks ongeveer 240.000 ton voedsel.

22 % van de Vlamingen geeft aan dat ze bij het winkelen meer kopen dan voorzien. Dat is spijtig, want zo groeit de kans dat we dat voedsel uiteindelijk weggooien. Zo geven Vlamingen aan dat ze 20 % van het brood (en banket) dat ze kopen, moeten weggooien omdat ze eigenlijk te veel kochten.

Voor heel veel Vlamingen is dat erg herkenbaar. Als je met honger gaat winkelen, dan zie je overal lekkere dingen en kom je thuis met te veel eten. En als je weet dat bijna de helft van het eten dat we weggooien niet vervallen is, maar gewoon te veel, is dat jammer.

En dat is precies waarom Dominique Persoone zijn Shopcakes ontwikkelde: ‘Voor een chef is voedsel weggooien echt een zonde. Ik ben dus met plezier in mijn keuken beginnen zoeken naar het perfecte recept voor deze Shopcakes. We zijn op zoek gegaan naar specifieke ingrediënten. Niet alleen voor de smaak, maar vooral voor een goede verzadiging. Met deze Shopcakes stap je gegarandeerd zonder honger de winkel binnen! We werkten ook met ingrediënten die we thuis vaak weggooien. Chocolade bijvoorbeeld. Veel mensen gooien die weg omdat ze een beetje wit kleurt. Maar dat is nergens voor nodig. Die chocolade is nog perfect bruikbaar en even lekker!’

30 % minder voedselverlies in 2025

De Vlaamse Regering keurde in het voorjaar het nieuwe actieplan voedselverlies en biomassareststromen goed. Dat plan stippelt het beleid en de concrete acties uit voor de komende vijf jaar om voedselverlies te vermijden en voedselreststromen circulair te gebruiken.

De hele keten van producent tot consument wil 30 % van de voedselverliezen voorkomen, opnieuw verwerken als voedsel of hoogwaardiger valoriseren. Om de doelstelling uit het plan te realiseren is actie nodig in de hele voedselketen.

Met deze actie verbinden het departement Landbouw en Visserij en de OVAM de consument en retailer in de strijd tegen voedselverlies. De lancering van de Shopcakes vindt niet toevallig plaats bij Colruyt. Net als andere retailers wil Colruyt zo weinig mogelijk voedsel verspillen. En shoppers die te veel kopen om het thuis dan weg te moeten gooien, helpt Colruyt dan ook graag mee sensibiliseren.

Guy Elewaut, directeur marketing bij Colruyt Laagste Prijzen, benadrukt het belang van deze actie: ‘Als retailer doen we er alles aan om zelf voedselverlies te vermijden. Zo zorgen we er met ons efficiënt stockbeheer voor dat we meer dan 97% van onze verse- en diepvriesproducten effectief verkopen. En wat niet verkocht wordt, dat schenken we maximaal aan sociale organisaties, zoals de Voedselbanken. Maar we willen natuurlijk ook dat onze klanten thuis zo weinig mogelijk voedsel weggooien. Met de Shopcakes maakt Dominique Persoone dat heel tastbaar voor consumenten. Ze helpen hen zonder honger en een stukje bewuster de winkel binnen te stappen, maar bovendien ontdekken ze een eenvoudig recept om met de eigen overschotten een heerlijk cakeje te maken. We ondersteunen onze klanten zelf ook bij het beperken van voedselverlies, zo kunnen ze een handig boodschappenlijstje maken via de MyColruyt-app en houden we er bij onze recepten rekening mee dat we zoveel mogelijk producten volledig opgebruiken.’

En nu … bakken maar!

Van de Shopcakes die Dominique vandaag in Brugge uitdeelde ging niets verloren. Geen overschotten daar. Wie nog Shopcakes wil proeven zal zelf aan de slag moeten gaan. Via www.voedselverlies.be ontdek je het recept én het filmpje waarin Dominique je stap voor stap door het recept loodst. Maak je kasten leeg, bak je Shopcake en winkel voortaan zonder honger!

Voedselverlies bestrijden: omdat het samen werkt!

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen