10.1 C
Brugge
dinsdag, november 30, 2021

IVBO rondt de kaap van 6.500.000 ton verbrand afval

Een mooie mijlpaal voor IVBO die de duizelingwekkende kaap van 6.500.000 ton verbrand afval bereikt heeft en die die enorme hoeveelheid bovendien ook nog eens allemaal omgezet heeft in energie via elektriciteitsproductie en het Brugse warmtenet. De afvalintercommunale is daarmee een echte pionier in Vlaanderen op het gebied van het omzetten van afval in energie. IVBO is ook de eerste afvalintercommunale in West-Vlaanderen om die mijlpaal te bereiken.

IVBO zet afval maximaal om in duurzame elektriciteit en warmte waarmee een warmtenet wordt gevoed en beschikt hiermee over één van de eerste en grootste warmtenetten van Vlaanderen. Algemeen directeur Jan Geeraert licht toe: “Bij de bouw van de verbrandingsovens is destijds gekozen voor een centrale met energierecuperatie. Door die visionaire en innovatieve beslissing wordt er al sinds 1981 afval omgezet in energie, o.a. in warmte die via het lokale warmtenet verdeeld wordt. In de loop der jaren breidde het net beetje bij beetje uit en nu worden diverse industriële en particuliere klanten van warmte voorzien, net als het AZ Sint-Jan en de gevangenis. Ook wordt dankzij dit warmtenet wordt nu al jaarlijks 10.000 ton aan CO2 vermeden.”

Daarmee draagt de intercommunale bij tot het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen die een grote CO2 voetafdruk hebben en wereldwijd ook steeds schaarser worden. Vlaanderen beschikt over weinig natuurlijke energiebronnen en daarom is het zo belangrijk de circulaire economie, dat is de economie waarbij geen grondstofvoorraden worden uitgeput en waarbij reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem, maximaal te ondersteunen.

Minou Esquenet, voorzitter van IVBO:” De recente Klimaatconferentie in Glasgow heeft aangetoond dat we dringend in actie moeten komen om onze CO2 voetafdruk drastisch te verminderen. Het gebruik van fossiele brandstof staat zwaar ter discussie en één van de meest aangewezen alternatieven hiervoor is het gebruik van een warmtenet. IVBO is hiermee al bezig sinds 1981 en mag dus terecht een pionier op dit vlak genoemd worden. We zijn best wel trots dat dit nu op de Klimaatconferentie een hoofdthema was en dat wij die keuze meer dan 40 jaar geleden al maakten. Dit toont nog maar eens hoe visionair IVBO toen al bezig was.”

Een investering van 20 miljoen euro

Bovendien besliste het IVBO om 20 miljoen euro te investeren in de verdere uitbouw van zijn warmtenet. De komende jaren wordt het warmtenet vernieuwd en fors uitgebreid met enkele belangrijke nieuwe vertakkingen. Zo komen er twee nieuwe subnetten voor de Sint-Pietersmolenwijk Noord en Zuid. In Sint-Pietersmolenwijk Noord sluiten we nieuwbouw woningen en het woonzorgcentrum Mintus aan. In de Sint-Pietersmolenwijk Zuid breiden we uit naar de nieuwbouw appartementen Sandweghe.

Om het cijfer van deze mijlpaal bevattelijker te maken: 6.500.000 ton afval, dat zijn 650 miljoen afvalzakken. Als je die na elkaar zet, kom je aan een rij van 260.000 km of 6.5 keer rond de aarde.

Als je al dat afval in opleggers zou laden, heb je een rij vrachtwagens van 4727 km, dat is van Brugge tot aan de Noordpool.

En als je al die zakken zou stapelen op de markt in Brugge (die is zowat 100meter op 100 meter) dan zou je een berg afval hebben van 2166 meter hoog of 26 keer de hoogte van het Brugse belfort

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen