4.6 C
Brugge
woensdag, januari 26, 2022

Dit zijn de maatregelen tijdens de Brugse eindejaarsperiode

Op vrijdag 26 november 2021 zet Brugge de eindejaarsperiode in, die loopt tot en met zondag 9 januari 2022.
Burgemeester Dirk De fauw: “We hebben heel wat maatregelen genomen om de veiligheid van inwoners en bezoekers te garanderen. Het zijn misschien geen populaire maatregelen, maar door de slechte coronacijfers kunnen we niet anders dan streng zijn.”

Lichtbelevingswandeling Wintergloed

De lichtbelevingswandeling Wintergloed is elke dag te bezoeken van 17.00 tot 24.00 uur.

Wie naar de lichtwandeling komt, zal volgende coronamaatregelen moeten naleven:

 • op het hele traject (*) van Wintergloed geldt de mondmaskerplicht;
 • je moet in het bezit zijn van je CST (groene scan van je QR-code) als je de wandeling wil doen – een negatieve PCR-test van max. 24 uur oud is ook mogelijk: dit kan te allen tijde gecontroleerd worden;
 • op vier strategische locaties langs het parcours worden standaard CST-controles uitgevoerd. Het gaat om de toegang tot het parcours aan de Poertoren-Begijnvest en de winterbar Vorst ter hoogte van Prof Dr J Sebrechtsstraat en verderop op het parcours ter hoogte van het Arentshof, de Vismarkt en ter hoogte van Boninvest-Conzettbrug;
 • op het traject is geen nieuwe of extra raamverkoop toegelaten en er zijn geen extra kraampjes, standjes, … voor ambulante handel toegelaten. Je kan bij de horeca terecht (mét CST en mét mondmasker tot op het moment dat je zit);
 • al etend en drinkend de wandeling afleggen is niet toegestaan;
 • er geldt éénrichtingsverkeer voor voetgangers;
 • langs het parcours gebeurt er crowdmonitoring en  controle via extra camera’s en de inzet van extra stewards.

Burgemeester Dirk De fauw: “Als je komt en je merkt dat het te druk is, stel je bezoek dan even uit en kom een volgende keer terug. Wintergloed loopt immers nog tot het einde van de kerstvakantie. Er is dus nog tijd genoeg om van de lichtjes te genieten. Het is ook belangrijk dat men langs het parcours de richtlijnen van de stewards en de hulpdiensten goed opvolgt. Als we allemaal samenwerken, dan maken we er een fijne beleving van.”

Kerstmarkt, winterbar en schaatspiste

De kerstmarkt is dit jaar verspreid over drie locaties: Markt, Simon Stevinplein en ’t Zand. Daarnaast is er een openlucht schaatspiste en de winterbar Vorst aan het Minnewater. Om toegang te krijgen tot deze locaties moet men een geldig CST-ticket kunnen voorleggen en een mondmasker dragen. Voor consumptie aan de winterbar en op de kerstmarkt gelden dezelfde regels als in de horeca.

Winkelas ’t Zand – Markt

De mondmaskerplicht wordt weer ingevoerd vanaf vrijdag 26 november 2021 tot en met zondag 9 januari 2022 van 10.00 tot 19.00 uur op de winkelas ‘t Zand – Zuidzandstraat – Steenstraat – Markt – Geldmuntstraat – Noordzandstraat. Op deze winkelas zal aanvullend eenrichtingsverkeer voor voetgangers worden aangemoedigd door markeringen op de rijweg.

Markten

De markten kunnen sinds september weer op volle capaciteit en op de gebruikelijke locaties georganiseerd worden. De ruimte en social distancing kunnen daardoor niet zoals voorheen gegarandeerd worden. Ook hier wordt vanaf vrijdag 26 november 2021 tot en met zondag 9 januari 2022 de mondmaskerplicht opnieuw ingevoerd.

Het betreft zowel de dagelijkse als wekelijkse markten als de woensdag-, zaterdag-, zondagmarkt, de brocante, de ambachtenmarkten… De rommelmarkten of gelijkaardige eenmalige markten vallen onder de algemeen en nationaal geldende regels van de evenementen.


(*) Het eenrichtingsparcours van de lichtbelevingswandeling bestaat uit volgende straten:

 • Begijnenvest (stuk langs het Minnewater)
 • Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat (stuk langs het Minnewater)
 • Wijngaardplein
 • Wijngaardstraat (tussen Wijngaardplein en Walplein)
 • Walplein
 • Walstraat
 • Katelijnestraat (tussen Walstraat en Kastanjeboomstraat)
 • Kastanjeboomstraat
 • Groeninge (tussen Kastanjeboomstraat en Dijver)
 • Dijver
 • Rozenhoedkaai
 • Vismarkt
 • J. Suvéestraat
 • Park
 • Koningin Astridpark
 • Minderbroederstraat
 • Stalijzerstraat
 • Schaarstraat (tussen Nieuwe Gentweg en Gapaardstraat)
 • Gapaardstraat
 • Boninvest
 • Gentpoortvest
 • Katelijnevest
 • Minnewaterpark
 • Arsenaalstraat (tussen uit/ingang Minnewaterpark en Wijngaardplein)

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen