4.9 C
Brugge
donderdag, januari 27, 2022

De “lotinghe” herleeft

De eerste loterij ging ooit in onze stad door in 1441. Omdat ze daar als Nationale Loterij samen met hun  spelers de trotse erfgenaam van zijn, vieren ze deze verjaardag tijdens een onvergetelijke vierdaagse in de wereldwijde bakermat van de loterij: Brugge.

Tussen 1 en 4 december 2021 brengt de Nationale Loterij de speciale trekkingen van Extra Lotto en Euromillions hoogst uitzonderlijk naar Brugge. Je  kan er ook de trekking uit 1441 herbeleven tijdens een historische evocatie met tombola op de Kerstmarkt waar je kans maakt op mooie prijzen, trakteren ze op een feestelijke uitvoering van Carmina Burana in open lucht, bieden ze stadswandelingen aan waarbij je de sfeer van een toenmalige trekking in virtual reality kan ervaren en organiseren ze een tentoonstelling over het ontstaan van het spel in het middeleeuwse Vlaanderen, waar we ook een boek over maken.

Om de feestelijkheden rond de eerste loterij ter wereld in Brugge in 1441 alle luister bij te zetten, trakteert de Nationale Loterij op een gratis uitvoering van de hymne aan Fortuna uit het meesterwerk Carmina Burana van Carl Orff, gebracht door een indrukwekkend koor in het feeërieke decor van De Burg. Carmina Burana is de grootste en beroemdste verzameling middeleeuwse teksten en gedichten.

Fortuna is de godin van het toeval of het lot, vaak verbeeld met een blinddoek omdat het toeval geen enkel onderscheid maakt.  Deze interpretatie van de hymne aan de godin vormt de kern van Orff’s werk: ‘Geniet van dit intens geluk want het kan snel weer voorbij zijn’.


Deze opvoering is een fragment uit de nieuwe productie van Prima Donna Events die dezer dagen het land rondtoert, in handen van choreograaf/regisseur Gerard Mosterd, assistent-choreograaf Julia Mitomi en dramaturg Jean-François D’hondt.


De toegang voor dit evenement is gratis, maar uw plekje reserveren is wel verplicht.

Dit is een evenement in openlucht met Covid Safe Ticket + identiteitskaart en mondmasker, eten en drinken is niet toegestaan en er zijn geen sanitaire voorzieningen.

Scan de QR code om te reserveren!

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen