4.9 C
Brugge
woensdag, januari 26, 2022

Dance 21: Een nieuwe toekomst voor het festival

Nog tot 12 december 2021 vindt in Brugge December Dance plaats. Het prominente tiendaagse festival voor hedendaagse dans is aan haar dertiende editie toe en heeft een stevige reputatie opgebouwd in binnen- en buitenland. De dansvitrine van Vlaanderen slaat dit jaar een nieuwe weg in: Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge richten met een innovatieve dansprogrammering – los van geografische regio’s en curatoren – de blik op de wereld die ons omringt. Het geselecteerde choreografische werk plaatst vraagtekens bij de positie van de mens op onze aardbol en in ons wereldbeeld. Creaties, coproducties en premières van Vlaamse en internationale choreografen zoals Cindy Van Acker en Meg Stuart pikken op een verrassende, aangrijpende en inspirerende manier in op deze kernvragen. Andere namen om naar uit te kijken zijn ongetwijfeld Jan Martens, Michiel Vandevelde en Mohamed Toukabri.

De hoogmis van de hedendaagse dans in Vlaanderen gaat opnieuw live! Naar goede gewoonte is het kruim van de Vlaamse en internationale dansscene maar liefst tien dagen lang te zien in Brugge. Binnen het kader van Dans in Brugge wagen het Concertgebouw en Cultuurcentrum Brugge de stap en worden er nieuwe accenten gezet die duurzamere artistieke samenwerkingen mogelijk maken en de blik op dans verbreden. Georg Weinand, artistiek coördinator van December Dance en programmator Dans in Brugge stelt: 
 “Bij het maken van de selectie voor het festivalprogramma was de tijdsdimensie belangrijker dan de geografische dimensie. Daarmee bedoel ik dat we op zoek gegaan zijn naar werk dat ons op de een of andere manier een plek geeft binnen ons tijdsgewricht. Werk dat erin slaagt een brug te slaan tussen het verleden en de toekomst. Want dat is iets wat dans bij uitstek kan.”
Het werk dat dit jaar tijdens December Dance te zien is keert terug naar de oorsprong en beantwoordt de vraag: ‘Waarom zijn we ooit beginnen te dansen?’ De nadruk komt te liggen op de menselijke en maatschappelijke relevantie en de choreografische kwaliteit van het getoonde werk. Ook choreografen blijven immers niet ongevoelig voor de dramatische veranderingen.

Alle voorstellingen van December Dance – de hoogmis in Vlaanderen voor hedendaagse dans in het Cultuurcentrum Brugge en het Concertgebouw Brugge – gingen dit weekend  door zoals gepland.

De voorstellingen blijven in de meest veilige omstandigheden plaatsvinden.

Vanaf maandag 06.12 treden de verstrengde maatregelen die de overheid vandaag bekend maakte in en gaan de voorstellingen van December Dance door met een maximum van 200 personen per voorstelling. Alle voorstellingen blijven in de meest veilige omstandigheden plaatsvinden.

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen