4.6 C
Brugge
woensdag, januari 26, 2022

De nieuwe Z39 met Zeebrugge als thuishaven

Onze Noordzee is van vitaal belang, als deel van de oceaan, de blauwe longen van onze planeet, zei Gouverneur Carl Decaluwe tijdens de dooplechtigheid van de Z39.

“Een gezonde Noordzee gaat daarom samen met duurzame ontwikkeling. Het veilig stellen van onze duurzame zeevisserij is een verantwoordelijkheid die we allen moeten opnemen willen we de toekomst van deze sector veilig stellen. Ik ben dan ook verheugd dat rederij VITA-NOVA, van de familie Ackx met Karel en Ruben, in dit nieuwe vaartuig investeert en een duurzame en innovatieve toekomst voorziet voor de Vlaamse vloot. Zo kunnen we blijven genieten van de heerlijke vissoorten die onze Noordzee te bieden heeft” sprak de gouverneur tijdens de doopplechtigheid van het vissersvaartuig Z39 Sophie waarop hij haar een behouden vaart wenste.

Reder Karel Ackx nam in 2008 de Z 39 ‘Zuiderzee’ over, een in 1982 gebouwde kotter met een lengte van 32,5 meter. Nummer en naam bleven behouden. Zijn Z 126 ‘Sophie’ ging toen naar de sloop. Ackx: ,,Als Vlaamse reders hebben we goede jaren achter de rug. We willen nu een duurzaamheidsslag maken en ook vooruit. Dat betekent een wat groter vaartuig, terwijl we streven naar een gelijk brandstofverbruik. We hebben de hele markt verkend, en hadden het beste gevoel bij Padmos. Bij Padmos hebben we vorig jaar het achterschip van de vorige kotter laten vernieuwen.

Ackx trok in de voorbereiding veelvuldig op met Dany Vlietinck van de Z 483 ‘Jasmine’, die eerder ook al in een nieuwbouw investeerde. Vlietinck en Ackx zijn aangetrouwde neven. De nieuwe Z 39 wordt dus ook vrijwel een kopie van de nieuwe Z 483: lengte 37,95 en breedte 8,50 meter.

,,We zijn blij met het volbrengen van de opdrachten voor onze zuiderburen’’, reageert werfdirecteur Leon Padmos. ,,Het feit dat twee opdrachtgevers binnen één maand voor hetzelfde ontwerp kozen, ja daar krijgen wij een goed gevoel van.’’

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen