4.6 C
Brugge
woensdag, januari 26, 2022

Verontreinigingsincident in Ver-Assebroek in kaart gebracht door stadslabo

Afgelopen dagen roken wandelaars een indringende brandstofgeur rond het militair domein aan ver-Assebroek. Ze zagen ook stookolie in een beek. In het militair domein organiseert Defensie blusoefeningen waarbij ze af en toe mazout gebruiken. Groen Brugge kwam hiervoor ook tussen bij het stadsbestuur.

Maandag in de vooravond liet het leger weten dat ze weet hadden van het milieu incident. Omwille van de overvloedige regenval vorige week is in de nacht van woensdag 1 op donderdag 2 december de automatische waterzuiveringsinstallatie uitgevallen, waardoor het waterpeil in het opvangbekken tot boven de rand gelopen is en zo ongezuiverd in de beek gelopen is. Daarop heeft men de waterzuivering manueel terug in werking gesteld, afvalwater naar een andere kuip laten lopen en een firma ingeschakeld om het bekken leeg te trekken. Er werden absorptiedoeken en absorptieworsten aangebracht om het overstroomde water in te dijken en te absorberen, ook in de beek, wat niet eenvoudig te realiseren was gezien de vegetatie.

Er werd volgens de Brugse stadsdiensten een interne procedure ‘verontreinigingsincident’ opgestart door het leger en dit zal verder opgevolgd worden door de milieudienst van defensie, die ook de waterkwaliteit in de beek zal meten.
Vanuit de milieudienst van de stad Brugge deden we zelf bijkomend enkele vaststellingen. Dinsdagvoormiddag ging het stadslabo van de stad Brugge op milieuonderzoek. Op Brugs grondgebied kon geen vervuiling (meer) vastgesteld worden. Het stadslabo stelde in een gracht nog lokaal olieverontreiniging vast tussen takken die de bovenlaag ter plaatse houden, weliswaar niet op Brugs grondgebied. Het lijkt dat het water van de gracht wellicht enerzijds ter plaatse infiltreert in de bodem en anderzijds ook afwatert richting Ver-Assebroek. Dat maakt dat de stad Brugge ook betrokken partij is.


Het stadslabo bracht de diensten van het leger ter plaatse daarvan op de hoogte, zodat ze absorptiemateriaal konden aanbrengen. Ook werden deze bevindingen van het stadslabo samen met de vraag naar bijkomende info nog overgemaakt aan het leger en de gemeente Beernem.

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen