4.7 C
Brugge
donderdag, januari 20, 2022

Opgelet voor Smartphone fraude in de stationsomgeving

Contactloos betalen, het is het nieuwe paradepaardje van zowat alle banken. Voor kleine betalingen hoef je je bankkaart of smartphone maar tegen een betaalterminal te houden, een pincode ingeven is niet meer nodig. Handig maar nog niet zo veilig. Zo blijkt. In de omgeving van het station in Brugge kwamen donderdagmorgen diverse meldingen binnen van smartphone-fraude.  

Een jonge vrouw sprak jongeren aan om hen een vakantiejob aan te bieden. Ze vraagt de slachtoffers naast hun naam en adres ook hun gsm nummer. “Een half uur later is plots al het geld van mijn dochter haar rekening verdwenen door fake betalingen”, zegt Motheu Alain op sociale media. Volgens experts nemen ze tijdens het gesprek al je telefoon over. Banken zouden het geld niet kunnen terugvorderen omdat er meteen al dingen aangekocht worden.

Het is natuurlijk belangrijk om nooit dergelijke gegevens aan een wildvreemde door te geven. Met mensen die je aanspreken en meteen allerlei gegevens vragen let je beter op.  

Tot slot is er ook nog een makkelijke manier om jezelf te beschermen tegen zo’n diefstal. Je hoeft je bankkaart gewoon in een aluminiumpapiertje (of -hoesje) te wikkelen. Op die manier wordt een ‘kooi van Faraday’ gemaakt rond de kaart, waardoor geen contact meer mogelijk is met de betaalterminal. Ook kan de klant zijn bank vragen om de dagelijkse limiet van de kaart te verlagen. Wie het zaakje helemaal niet vertrouwt, kan de NFC-functie volledig laten uitschakelen of een kaart zonder NFC vragen.

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen