4.7 C
Brugge
donderdag, januari 20, 2022

BMCC zet Brugge weer op de kaart als congres- en beursstad

Het nieuwe beurs- en congresgebouw die zaterdagochtend officieel open ging combineert twee verschillende functies, die volledig los van elkaar kunnen staan, in éénzelfde gebouw. Niettegenstaande wil het ontwerp kruisbestuiving aanmoedigen. Het gebouwencomplex is daarom ontworpen als een geheel, maar met specifieke kenmerken en voorwaarden van de twee verschillende functies.

Het was geen grootse opening omwille van de Corona-maatregelen. Met de woorden “Op naar een bloeiende toekomst voor het beurs- en congrestoerisme”, knipte burgemeester Dirk De Fauw het lintje.

“Zalen van 10 tot 2.500 personen, dat laatste cijfer staat op de enorme benedenverdieping, “uitbreidbaar” met het voorplein, zegt Schepen Noco Blontrock. Auditorium, aanpasbaar, met 514 zitjes. 12 zalen. Cateringruimte tot 499 personen. 4.500 vierkante meter beursoppervlakte. Rechtstreeks treinverbinding met Brussels Airport. 3.400 hotelkamers op wandelafstand. Een duurzame venue. Kwartiertje wandelen van het station. 2.000 parkeerplaatsen vlakbij. Vlakbij het Concertgebouw met een capaciteit van 1.289 personen. Uniek uitzicht. Dakterras. Waaw. Wat een visitekaartje voor Brugge. En dan hebben we straks (onder meer) nog Brusk en de Erfgoedfabriek.”

Vanaf de start van het project was het ook de ambitie om resoluut te kiezen voor een stadsvernieuwingsproject in zijn totaliteit: gebouw en omgeving. Van gevel tot gevel ging het over: de Hauwerstraat (volledig), de Maagdenstraat (tussen Smedenstraat en Hauwerstraat), de Sint-Maartensbilk (volledig), de Zwijnstraat (volledig) en het Beursplein zelf. Om de nabijgelegen Smedenstraat te versterken werd ook de volledige Kegelschoolstraat aangepakt.

“Een belangrijk stadsvernieuwingsproject met een breed draagvlak en in 6 jaar zonder contestatie gerealiseerd, zegt Schepen Franky Demon. Fier om samen met Boudewijn Laloo, die er jaren aan werkte, het gebouw mee te mogen openen”.

Op het vorige Beursplein bevonden zich op de hobbelige kasseien een 80-tal betalende parkeerplaatsen. Die worden ruimschoots gecompenseerd door de nabijgelegen uitbreiding van parking Centrum Zand met 633 parkeerplaatsen. Onder het nieuwe gebouw is een ondergrondse parking voorzien, maar die is specifiek voorzien voor buurtbewoners en voor standhouders bij activiteiten in het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC).

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen