4.6 C
Brugge
woensdag, januari 26, 2022

Overstortsensoren als bijkomende schakel om de reitjes proper te houden

Elk jaar rond deze tijd hebben we het in Brugge over de waterkwaliteit en het al dan niet doorgaan van de winterduik door de Brugse Ijsberen omwille van corona of watervervuiling. Dit jaar alvast positieve klanken vanuit het Brugse Stadhuis. Het stadsbestuur gaat voor 38 000 euro investeren in zogenaamde overstortsensoren, en schrijft daarom een openbare aanbesteding uit.

Sedert het afkoppelen van de riolering, die tot in de jaren ’70 in de reitjes liep, bleven een aantal huiseigenaars toch hardnekkig lozen, ondanks meerdere aanmaningen. In de kerstvakantie van de winter van 1996-’97 werd dit duidelijk door de vele wakken in o.m.de Speelmansrei achter de Moerstraat. De Brugse administratie was op de hoogte van de lozingspunten maar tot een aantal jaar geleden werd er vanuit het stadsbestuur niets gedaan om dit aan te pakken. De overstortsensoren vormen nu een onderdeel van een grondige aanpak.

Volgens schepen van milieu Minou Esquenet (CD&V) is de waterkwaliteit van de Reien al fors verbeterd. Maar bij storm en hevige regenval komt er nog altijd te veel afvalwater, via overstorten in de kleine kanalen terecht. Nu wordt dat door de stadsdiensten in de gaten gehouden met bakjes die vollopen. Met de nieuwe sensoren krijgt de administratie van de dienst milieu binnenkort meer gedetailleerde informatie.

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ook dit moet je lezen