zaterdag, juni 25, 2022
16.2 C
Brugge

Opinie: Over de inzichten van Elviera Velghe

Ik las over uw vernieuwende initiatieven Elviera Velghe (Directeur Publiek & Tentoonstellingen van Musea Brugge). Ik wens u succes. Hopelijk heeft het allemaal niet te veel geld gekost.

Ik heb nochtans enkele kritische bemerkingen:

  • Het nieuwe logo lijkt me niet zo nieuw. Het doet me erg denken op het logo van het stadsmuseum in Leuven en op verschillende logo’s van sites of merken die op mannen zijn gericht (soms met seksuele connotaties). Ik heb trouwens vraagtekens bij die huidige mode, onder invloed van weinig inventieve ontwerpers, om een letter als logo te gebruiken: M voor musea en B voor Brugge. Ik ben eigenlijk geneigd om te denken: kan het nog dommer?
  • In uw presentatie spreekt u over wat men voor uw tijd gedaan heeft als “verwaterd” en “verouderd”. Kan men echt niet vernieuwen zonder de voorgangers te willen (onterecht trouwens) de grond inboren?
  • Het gebruik van Engelse woorden en zinnen, te beginnen met die “branding” is onaanvaardbaar. Dat u het internationaal potentieel bezoekerspubliek in het Engels zou aanspreken, wil ik best aannemen. Maar als u zich tot een eigen publiek in het Nederlands richt, dan hoeft men daar geen mengelmoes met Engels van te maken. Eerbied voor onze taal is geen overbodige plicht, allerminst niet voor een overheidsinstelling.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om u mijn compleet onbegrip te uiten over de manier waarop u uw eigen museumgidsen hebt geselecteerd. Het zou logisch geweest zijn dat u alle gediplomeerde Brugse gidsen (die drie jaar cursus volgden) hiervoor aanvaardde. Desnoods kon u nog bijkomende sessies toevoegen, in voorbereiding op het gidsen in de musea. Maar ze zonder meer grotendeels weigeren is in mijn ogen een echte schande. Vooral ook omdat u dan wèl anderen, al dan niet Bruggelingen, als museumgidsen hebt aangesteld, van wie niemand weet vanwaar ze komen en welke deskundigheid ze hebben. U gaat hiermee echt de perken van de welvoeglijkheid tegenover uw eigen stadgenoten aanzienlijk te buiten.

Het spijt me dat ik u dit moet melden. Ik had het liever anders gezien. Ik verhoop vooral dat u, zowel voor het ene als voor het andere, tot beter inzicht kan komen.

Dries Van den Abeele

Onze krant is een platform waar snel en concreet worden gediscussieerd over en naar aanleiding van het nieuws. Dit doen we ook via opiniestukken zoals deze. Elk onderwerp is goed, als er maar een connectie is met het nieuws, en als het maar voor een breder publiek interessant is. Onze redactie beschikt over de naam en de contactgegevens van de schrijver. Ook uw opinie is welkom. Stuur ze naar: Redactie@brugge.express Ben je het eens of oneens met de schrijver hier boven? Reageer dus gerust hier onder.

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je lezen