15.6 C
Brugge

Stedelijk Conservatorium kreeg Officiële opening

In juni 2020 startte Stad Brugge met de functionele aanpassings-, optimalisatie- en restauratiewerkzaamheden van het Stedelijk Conservatorium. Na twee intensieve verbouwingsjaren wordt het vernieuwde Huis Claesman weer in gebruik genomen door het muziekconservatorium. Dit gebeurt in twee fasen. Eind augustus verhuizen alle piano’s en het materiaal naar het schoolgebouw, waar de lessen starten op maandag 5 september. In een tweede fase – later dit najaar – worden de polyvalente zaal, de dansklas en de zone van de bibliotheek geopend.

Het gebouw is een van de vele bijzondere locaties in de Brugse binnenstad. In 1885 besliste het College om het Conservatorium, toen gevestigd aan de Langerei, te verhuizen naar het 18de-eeuwse herenhuis. Sinds 1886 is het Stedelijk Conservatorium hier ondergebracht. Sinds 1974 is het gebouw beschermd als monument.

Verregaande restauratiewerken

Dit 18de eeuwse stadspaleis heeft de Stad met de grootste zorg terug in ere hersteld. Voor deze ambitieuze restauratiewerken zijn we de uitdaging aangegaan om een meer dan 200 jaar oud monument aan te passen aan de hedendaagse eisen van de gebruikers én de huidige energievereisten. Door op een doordachte manier verschillende ingrepen te combineren, zijn niet enkel nieuwe polyvalente ruimte gecreëerd, is de toegankelijkheid en de akoestiek verbeterd, maar zijn ook energiebesparende maatregelen genomen.

Door te gaan isoleren hebben we het energieverlies met 30% kunnen verminderen. De bestaande verlichting hebben we vervangen door LED. In een gebouw dat geschiedenis uitademt vormen de ramen de spiegels van het verleden. De nieuwe ramen naar oud model zijn aan de buitenzijde voorzien van monumentenglas authentiek aan hun tijdsgeest, maar de ramen voldoen ook aan de 21e-eeuwse vereisten op vlak van isolatie en veiligheid.

Ook de verwarmingsinstallatie werd volledig vervangen en ook aan waterbuffering en hergebruik is gedacht. Om duurzaam om te gaan met water werd een regenwaterput van 20.000 liter geïnstalleerd. Zo wordt regenwaterrecuperatie toegepast voor alle toiletten. Er is ook een bufferput geplaatst om intense buien op te vangen.

Heringebruikname

Schepen van onderwijs Jasper Pillen: “Deze heringebruikname voelt meer dan gewoon thuiskomen. Iedereen met een hart voor het Stedelijk Conservatorium van Brugge is blij dat we terug thuis zijn in de Sint-Jakobsstraat. Sinds 1886 is het Conservatorium hier thuis en met de gemaakte investeringen van de voorbije jaren zijn we klaar om daar nog eens 150 jaar bij te doen. Het Conservatorium staat al die tijd al gekend voor haar kwalitatief kunstenonderwijs in de beste omstandigheden. Vandaag met de heringebruikname zetten we opnieuw een grote stap. Samen met de directie, docenten en leerlingen tellen we af naar de officiële opening op 7 november.”

Ben je al mee met dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je lezen